Estonská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Estonská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

V estonské kuchyni si užijete výborně upravená masa, především rybí. Používá se zde mnoho různých druhů koření a bylinek. Místní kuchyně se podobá finské, ale je hodně ovlivněna také ruskou, německou a švédskou kuchyní.

V Estonsku si pochutnají především ti, kteří si nedovedou představit jídlo bez masa. Základem téměř všech pokrmů je vepřové a rybí maso. Estonská kuchyně je jednoduchá, ale velmi chutná. Ovšem kromě brambor, zelí a řepy zde v jídlech téměř nenajdete jinou zeleninu. Zato velmi rádi používají různé druhy koření a bylinek, například kopr, majoránku, kmín a petržel.

Lesy pokrývají velkou část země, a tak narazíte často na houby, lesní ovoce a zvěřinu. Hlavním způsobem úpravy jídel je vaření, smaží se jen velmi zřídka.

Estonci milují klobásy a polévky, nezapomeňte tedy některé ochutnat, jsou velmi dobré. Jsou proslulí také nakládanými okurkami, které dávají do dřevěných soudků s koprem, křenem a lístky černého rybízu. Při návštěvě Estonska se jistě nevyhnete jejich tmavému chlebu zvanému leib. Vyrábí se ze žitné mouky, klasický bílý chléb je tady spíše výjimkou.

Určitě byste měli vyzkoušet místní sýry a další produkty z kravského mléka. Doporučujeme ochucené tvarohové sýry s oříšky (kahja), smetanu a smetanovou omáčku kastmed. Také uvidíte pokrmy vařené v mléce nebo smetaně, Estonci jednoduše milují mléčné výrobky. Jelikož dříve nebyl cukr v Estonsku k sehnání, sladí se zde hodně medem.

Rybí a masové speciality

V estonské kuchyni velmi často narazíte na jídla z ryb. A to velmi zajímavá a jiná než kdekoliv jinde. Nejvíce se jedí sledi, úhoři, platýzi a štiky. Ryby se pečou, vaří, udí, suší nebo se z nich připravují i polévky. Největší pochoutkou pro Estonce je marineeritud angerjas, což je marinovaný úhoř, který je servírovaný za studena. Pokud chcete ochutnat opravdu něco netradičního z ryb, objednejte si silgusoust šproty se slaninou a zakysanou smetanou.

Pro milovníky masa bude výborné jídlo s názvem keel hernestega, tedy vepřový jazyk podávaný s křenem. Pokud byste chtěli jídlo, které se hodně podobá českému, vyzkoušejte mulgikapsad. Je to jako naše vepřo knedlo zelo, ale jako příloha jsou podávány brambory. Jitrnice – verivorst a tlačenka – sült jsou také klasickými jídly, připravují se především na Vánoce. Odlehčenějším jídlem je populární mulgipuder, což je bramborovo-obilná kaše se slaninou.

Dezerty

V Estonsku narazíte na několik zajímavých dezertů. Rádi pečou buchty, najdete je pod názvem karask a podobají se našim sladkým buchtičkám. V obchodech zde často najdete místní skořicové, zázvorové nebo jiné sušenky. Ochutnat byste měli také dezert kringle, což je zákusek ve tvaru osmičky s kardamomem. Pokud máte radši ovocné dezerty, sáhněte po kissell.

Místní nápoje

V této zemi mají několik zvláštních nápojů, které rozhodně stojí za ochutnání. Estonci například milují kefírový nápoj kama s mletými semínky. Stejně jako i v sousedních státech je zde oblíbený nápoj kali, což je jemně perlivý, sladký, nealkoholický nápoj z kvasu. Z alkoholických nápojů určitě musíme zmínit pivo. V Estonsku existuje totiž mnoho minipivovarů, stejně jako u nás.

Chcete-li ochutnat něco typického pro Estonsko, je to Vanna Tallinn. Jedná se o kořeněný likér s vanilkou a skořicí. Přidává se do čaje, kávy i do některých zákusků. Specialitou, kterou si dovolí jen ti otrlí, je kahja. Nápoj se základem z mladého piva, zakysané smetany a medu. Odvážíte se?

Obvyklé ceny v restauracích

  • jídlo v levné restauraci: 190 Kč
  • tříchodové menu v lepší restauraci: 500 Kč
  • menu v McDonaldu: 154 Kč
  • 0,5l točeného piva: 90 Kč
  • 0,33l Coca Coly: 39 Kč
  • 0,33l vody: 33 Kč
  • káva: 45 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce