Čínská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Čínská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Čínská kuchyně zahrnuje mnoho různých stylů dle regionů. Rozdíl je buď v použitých surovinách, nebo způsobu přípravy jídel. Společným znamením je ale používání hůlek a estetická úprava jídel. Nejčastějšími surovinami jsou bambus, rýže, černé houby, tofu, zázvor a sojová omáčka.

Čínská kuchyně je velmi rozmanitá, chutná a zdravá. A to doslova. Nejen že musí pokrmy pěkně vypadat a dobře chutnat, ale zároveň musí mít pozitivní účinek na zdraví člověka. Čínská kuchyně je totiž propojená s čínskou medicínou a dokonce i filozofií. Existují i předpisy na určité léčivé pokrmy, například s kořenem ženšenu nebo goji. Je to také odpověď na to, proč nakládají do alkoholu hady a jedí žraločí ploutve. To vše v návaznosti na zdraví člověka.

Podle toho, ve které části Číny se nacházíte, si vyberete z jejich specifických jídel. Většina pokrmů zahrnuje určité typické suroviny, které najdete všude, a to je rýže, nudle, sojová omáčka, černé houby, tofu, zázvor a bambus. Hodně se konzumují ryby, které jsou v Číně symbolem bohatství. Proto se také jedí na Nový rok. Želvy, a polévka z nich, mají zase zajistit dlouhověkost. Nesetkáte se zde s máslem nebo sýry, to nahrazují tofu nebo sojovým tvarohem. V čínské kuchyni rádi smaží na pánvi wok, ale vaří i na páře, dusí a udí.

Jídla podle regionů

V Pekingu a okolí se setkáte spíše s pokrmy z nudlí, které jsou mírně kořeněné a připravované grilováním nebo na páře. Typická je pekingská kachna. V šanghajské kuchyni najdete zase více knedlíků a taštiček z rýžového těsta, plněné různými ingrediencemi. Jejich kuchyně je jemnější a mají rádi nasládlou chuť.

Kantonská kuchyně v Hongkongu je známá smažením na pánvi wok, sladkokyselou chutí a často se používá rýže, ryby, mořské plody a masa velmi rozmanitého původu. Sečuánská kuchyně na jihozápadě Číny používá často hovězí a kuřecí maso, je hodně pikantní a typickým způsobem přípravy je uzení. Až si budete tedy dávat něco po sečuánsku, budete vědět, že to je pálivé. Pro anchuejskou kuchyni je zase typické vepřové maso, houby a bambusové výhonky.

Z charakteru těchto rozmanitých kuchyní je krásně vidět, že v našich čínských restauracích máme ze všech koutů Číny něco.

Nejznámější čínská jídla

V Číně najdete širokou škálu polévek. Mezi nejznámější patří ostrokyselá polévka a pekingská polévka. Obě jsou z vepřového masa, nudlí, hub a zeleniny. Zajímavá je také polévka s masovými taštičkami připomínající ravioli. Specialitou kantonské kuchyně je pikantní polévka ze žraločích ploutví, která má údajně skvělé účinky na zdraví.

Z masových jídel určitě musíme zmínit čínské knedlíky, které jsou z těsta nebo lepkavé rýže, plněné masem, zeleninou a další různou směsí. Podle tvaru a velikosti se rozlišuje více typů, například lví hlavy nebo stříbrné pruty. Dalším typickým jídlem je Chop suey, což je směs vepřového nebo kuřecího masa, zeleniny a hub, podávaná s rýží nebo nudlemi. Určitě znáte i jarní závitky z rýžového těsta, plněné masem, zeleninou a rýžovými nudlemi.

Jídlo Mu-sü-žou je pokrm z bambusových výhonků, mletého vepřového masa, hub a jarní cibulky. V Číně se objevuje i hodně jídel v těstíčku, zajímavé je například vepřové maso (nebo ryba) smažené v těstíčku podávané v omáčce ze zázvoru, cukru, sójové omáčky, ananasu a vývaru.

Dezerty

Pokud máte rádi sladké, čínská kuchyně nabízí hned několik kuriozit, které byste měli ochutnat. Knedlíky se dělají v Číně i na sladko, a to pod názvem Nian-gao. Ovšem jsou úplně jiného rázu než v Čechách, obsahují kaštany, lepkavou rýži, lotosové listy a cukr. Stejně tak se tady setkáte se sladkou polévkou z hrušek nebo tykví.

Zajímavostí je, že velmi rádi smaží ovoce ve sladkém těstě. A je to opravdu pochoutka. Můžete si dát smažený banán, liči, hrušku nebo ananas politý medem. Dalším typickým dezertem jsou zákusky z červených bobů.

Nápoje

Víno má v Číně dlouhodobou tradici a v každé oblasti najdete jejich vlastní odrůdu. Známá jsou také výborná ovocná vína podobná spíše likéru a typické rýžové víno. Na konkrétní druhy pálenek narazíte vždy podle toho, co zrovna v dané oblasti pěstují. Setkáte se s lihovinami z hřebíčku, bambusu a z různých květin. Nejznámější je mao-tchaj, což je takový lehčí šnaps.

Nejlepší pivo v Číně je německého původu a jmenuje se Tsingtao. Důležitou složkou v něm je pramenitá lao-šanská voda. Z nealkoholických nápojů byste měli určitě ochutnat místní čaj. Mají zde nepřeberné množství druhů a pije se bez cukru, mléka a dalších přísad. Jedná se o černé a zelené čaje nebo čaje z květin.

Obvyklé ceny v restauracích

  • jídlo v levné restauraci: 80 Kč
  • tříchodové menu v lepší restauraci: 255 Kč
  • menu v McDonalds: 107 Kč
  • 0,5 l točeného piva: 20 Kč
  • 0,33 l Pepsi: 11 Kč
  • 0,33 l vody: 7 Kč
  • espresso: 64 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce