České vesnice v zahraničí

Vloženo: 30. září 2019
Poslední příspěvek: 1. října 2019
čerstvý příchozí čerstvý příchozí /
Ivan_R_
čerstvý příchozí čerstvý příchozí / před 5 lety
Ivan_R_
Dobrý den, znáte někdo nějaké české vesnice ve světě? Já znám samozřejmě ty v Rumunsku (v Banátu). Jsou i jinde? Zajímalo by mě, jací tam žijí lidé.

Odpovědi 2 odpovědi

Ovča
věrný člen věrný člen /
Ovča
věrný člen věrný člen / před 5 lety
Ovča
před 5 lety
Borodinovka v Kazachstánu, založená v roce 1911 českými osadníky. Ovšem v devadesátých letech se 90 % obyvatel českého původu vrátilo díky programu MV do ČR, kde byly rozmístěni po celé republice a asimilovali se. V Kazachstánu původní obyvatelé ještě češtinu ovládali, ale pak se ztratil kontakt s ČR, vše bylo v ruštině a tak se ústně tradovala jen velmi archaická čeština, sami se dorozumívali rusky. Dnes tam žijí lidé mnoha národností, na český původ tu je třeba hleda v archtekruře, nápisech, názvech apod.
Jessica
nový člen nový člen /
Jessica
nový člen nový člen / před 5 lety
Jessica
před 5 lety
@Ivan_R_ ~ Určitě v USA, kdysi bývala třeba Iowa hodně česká, teď už možná trochu méně. Ale ve městě Cedar Rapids tam najdete českou vesnici, kde mají svoje školy, festivaly, obchody, restaurace a muzea. Snad je tam dokonce i Sokol

Příspěvky do diskuze mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

Přihlaste se nebo si vytvořte profil ve formuláři níže. Stačí napsat Váš příspěvek a zadat e-mailovou adresu pod kterou se chcete registrovat. Následně Vám pošleme na e-mail potvrzovací odkaz, kterým registraci dokončíte.

Vložit odpověď

    Odesláním formuláře jsem srozuměn(a) s informacemi o zpracování osobních údajů