Výměna peněz přes kartu na 1den
Vloženo: 29. července 2020
Poslední příspěvek: 20. září 2021
Ladi
nová členka /
před 6 lety
Ladi
Dobrý den, jedeme jen na 1den do Crikvenice busem, kolik budu potřebovat ca. na czk kun? Nemám představu , kolik tam co stojí .... nějaká snídaně, oběd ,večere, pití. Nechce se mě pro těch pár kun dotovat nenažrané banky a směnárny poplatky.
Je lepší si tam peníze vyměnit přes bankomat kartou? lepší kurz? je to bezpečné? a kterou banku doporučíte? kdyby náhodou do budoucna.
Děkuji Lada
Je lepší si tam peníze vyměnit přes bankomat kartou? lepší kurz? je to bezpečné? a kterou banku doporučíte? kdyby náhodou do budoucna.
Děkuji Lada
DanaDianaNoymi
legenda /
před 6 lety
DanaDianaNoymi
před 6 lety
Trochu divná odpověď,ale i mě zajímá platba kartou v Chorvatsku.Jiste jsou poplatky ale kolik?
AlžbětaKunová
čerstvá příchozí /
před 5 lety
AlžbětaKunová
před 5 lety
@Ladi ~ Já osobně doporučuji si peníze vyměnit předem v ČR, kurzy v jednotlivých směnárnách se mění jen nepatrně a pokud se jedná o výměnu pár peněz na 1 den rozdíl bude neznatelný. Pokud vám nebudou stačit vyměněné peníze můžu jen doporučit platbu s kartou od Mall Pay. Kurzy měn jsou podle ČSOB, a nejedná se o klasickou kreditní kartu, takže pokud by vám ji v zahraničí někdo ukradl, nepřijdete o vlastní peníze. mallpay.cz/karta tady kdyžtak najdete více info
DanaDianaNoymi
legenda /
před 5 lety
DanaDianaNoymi
před 5 lety
@AlžbětaKunová ~ v Egyptě jsem nyní platila kartou a bez problému, přesto opět znovu letím a koupila jsem si raději zde dolary
kompersor4
legenda /
před 5 lety
kompersor4
před 5 lety
@Ladi ~ V neeurovych destinaciach zaplatim kartou a mam pokoj...Jednoducho plat kartou a mas klud
Sally
legenda /
před 5 lety
Sally
před 5 lety
@kompersor4 ~ ono to není zase až tak výhodné. 6 plateb kartou v posledních 14 dnech a z toho 3 nehorázné poplatky
1. platba bez poplatku - zeptala se mě jestli zloté nebo koruny. Ťupl jsem na koruny a v ókeju
2. platba bez poplatku - zloté nebo US dolary. Ťupl jsem na zloté a v ókeju
3. a 4. platba poplatek 3,8% - zaplatil jsem a nikdo se na nic neptal (stále Polsko)
5. a 6. platba a to za ubytování v Chorvatsku, strhli si přes book, opět 3,86% poplatek. Banka to jaksi odůvodňuje, ale není to košer.
Takže platba kartou asi až tak výhodná není. Už od doby, kdy si Moneta narazila na euro 1 Kč !, snažím se mít co nejvíce hotovosti. Protože si nedovedu představit platbu ubytování 1500,- € kartou. Tak to nashle.
Ptal jsem se teď své banky, jak je to s poplatky a vysvětlili mi to tak, že to dodnes nevím. Kdy a na co ťupnout, jestli při výběru z bankomatu vybírat místní měnu nebo "koruny". Takže hotovost je jistota a kartu mám jen pro sichr.
1. platba bez poplatku - zeptala se mě jestli zloté nebo koruny. Ťupl jsem na koruny a v ókeju
2. platba bez poplatku - zloté nebo US dolary. Ťupl jsem na zloté a v ókeju
3. a 4. platba poplatek 3,8% - zaplatil jsem a nikdo se na nic neptal (stále Polsko)
5. a 6. platba a to za ubytování v Chorvatsku, strhli si přes book, opět 3,86% poplatek. Banka to jaksi odůvodňuje, ale není to košer.
Takže platba kartou asi až tak výhodná není. Už od doby, kdy si Moneta narazila na euro 1 Kč !, snažím se mít co nejvíce hotovosti. Protože si nedovedu představit platbu ubytování 1500,- € kartou. Tak to nashle.
Ptal jsem se teď své banky, jak je to s poplatky a vysvětlili mi to tak, že to dodnes nevím. Kdy a na co ťupnout, jestli při výběru z bankomatu vybírat místní měnu nebo "koruny". Takže hotovost je jistota a kartu mám jen pro sichr.
kompersor4
legenda /
před 5 lety
kompersor4
před 5 lety
@Sally ~ No, posudzoval som podla seba...U mna VUB poplatky minimalne, ked platim kartou doma alebo kdekolvek v EU. Takze poplatky asi niesu priblizne rovnake s SK debit kartou vs. kartou CZ...Preto sa vobec nezatazujem menit slovenske eura na Balkane za akesi chorvatske Kuny ci srbske Dinare.
Inak v Crnej Gore, Eurom platim uz hodne dlho...
Inak v Crnej Gore, Eurom platim uz hodne dlho...
Sally
legenda /
před 5 lety
Sally
před 5 lety
@kompersor4 ~ mně se to stalo poprvé, že mi na mobil přišla sms o procentuálním navýšení. Mám UCB, výběry z bankomatů zdarma, to zatím fungovalo. Budu muset opět vyzkoušet vybrat někde nějakou valutu. Ale od teď si platby hlídám ještě víc. Asi každá banka jinak
Arne1
legenda /
před 5 lety
Arne1
před 5 lety
@Sally ~ To nějak nechápu co píšeš.
Podle tebe jsou v pořádku platby kde jsi vědomně odsouhlasil DCC přirážku k placené částce ve výši 5-10% ? Za mne to tedy v ókeju není.
Platím kartou normálně všude, směnný kurz je daleko výhodnější jak arabské směnárny. U platby jsem se nesetkal s přirážkou, pokud si ohlídám aby se to neúčtovalo v korunách.
A co dělá Moneta s kurzem ? To je tvůj problém, v zahraničí je dost blbost používat české karty.
Podle tebe jsou v pořádku platby kde jsi vědomně odsouhlasil DCC přirážku k placené částce ve výši 5-10% ? Za mne to tedy v ókeju není.
Platím kartou normálně všude, směnný kurz je daleko výhodnější jak arabské směnárny. U platby jsem se nesetkal s přirážkou, pokud si ohlídám aby se to neúčtovalo v korunách.
A co dělá Moneta s kurzem ? To je tvůj problém, v zahraničí je dost blbost používat české karty.
Sally
legenda /
před 5 lety
Sally
před 5 lety
@Arne1 ~ právě přirážka byla na ty platby bez jakéhokoli upřesnění. Kontroloval jsem si to v účtu. A manželce se to stalo taky při platbě, kde nic nepotvrzovala. Nevšiml bych si toho, kdyby mi nepřišla sms o poplatku. U platby za ubytování - platba stejnou kartou přes booking, částku si strhl poskytovatel ubytování. Platba do Polska v PLN bez poplatku, platba do Chorvatska v kunách s poplatkem. Tam jsem nic nepotvrzoval.
Snažil jsem se venku platit kartou, ale po této poslední zkušenosti, kdy mi ani z mé banky nedokázali jasně odpovědět. Dolary nebo polské zloté, polská vlajka nebo česká vlajka, eura nebo koruny.
U Monety jsem si toho tenkrát všiml náhodou, proti kurzu byla Moneta o korunu nahoru (proti směnárně co jsem měnil o dvě). Ale to už je asi 6 let
Snažil jsem se venku platit kartou, ale po této poslední zkušenosti, kdy mi ani z mé banky nedokázali jasně odpovědět. Dolary nebo polské zloté, polská vlajka nebo česká vlajka, eura nebo koruny.
U Monety jsem si toho tenkrát všiml náhodou, proti kurzu byla Moneta o korunu nahoru (proti směnárně co jsem měnil o dvě). Ale to už je asi 6 let
Arne1
legenda /
před 5 lety
Arne1
před 5 lety
@DanaDianaNoymi ~ moji, ale dolary v Egyptě mají funkci baksisneho, jsou už tak zpovykani že min jak dolar považují skoro za urazku
Ladi, zkus trochu přemýšlet sama..
Jo a pokud si trochu bystřejší, tak si obejdeš v Crikvenici pár směnáren a zjistíš, že poplatky ve směnárně už nejsou ( již pár let) .. jdeš čistě po kurzu...
GOOD LUCK LADI .. dodržuj pitný režim a hlavně ponožky do sandálů.. pak je to pravý chorvatsko .. 🙂
( Sorry ale tvůj dotaz mě nenechal chladným a musel k vůli tomu na chvíli přestat pracovat ) 😀