Slovinské jídlo - co ochutnat?
            Vloženo: 14. července 2019
            
          
          Poslední příspěvek: 15. července 2019
         
            
            AdamLaburda
            
              
                             čerstvý příchozí / 
                před 6 lety
            čerstvý příchozí / 
                před 6 lety
              
              
            
          
        
          AdamLaburda
          
        Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co byste mi doporučili ochutnat za slovinské jídlo. A kdybyste věděli o nějaké dobré restauraci v Lublani za ne zas tak velké peníze. Můj favorit je zatím restaurace Julija.
Děkuji moc
Adam Laburda
            
          Děkuji moc
Adam Laburda
 
                      
                      Kristýna
                      
                        
                                           Cestoporadce / 
                          před 6 lety
                Cestoporadce / 
                          před 6 lety
                        
                      
                    
                    
                  
                    
                      Kristýna
                      
                
                        
                          před 6 lety
                        
                        
                      
                    
                    @AdamLaburda ~ Dobrý den,
i když je Slovinsko malá země, může se pochlubit opravdu různorodou kuchyní ovlivněnou Rakouskem (štrůdl, klobásy), Balkánem (pljeskavica - pirohy plněné masem nebo zelím) a také Itálii (žilikrofi - podobné raviolám).
Základem jídelníčku jsou především pokrmy z masa, narazit můžete dokonce i na koňské maso (to bych asi zrovna ochutnat nechtěla ).
Určitě tedy vyzkoušejte již zmíněné žilikrofi, dále jotu (polévka se zelím a fazolemi) nebo Štajerskou kislou juhu (zabijačková kyselá polévka). Výborné jsou také Štruklji (knedlíky plněné různými slanými i sladkými náplněmi), kranjská klobása, ričet (pokrm z vařených krup), Belokranjska pogača (obdoba italské foccacia). Z dezertů je skvělá například pudinková Kremna rezina. Najdete zde však i typické pokrmy, které dostanete ve zbytku bývalé Jugoslávie, jako je burek, čevapčiči, pršut nebo sarma.
Bohužel Lublaň jsem jako jedno z mála míst na Slovinsku nestihla navštívit, takže osobní doporučení na žádnou restauraci tam nemám.
                    
                  i když je Slovinsko malá země, může se pochlubit opravdu různorodou kuchyní ovlivněnou Rakouskem (štrůdl, klobásy), Balkánem (pljeskavica - pirohy plněné masem nebo zelím) a také Itálii (žilikrofi - podobné raviolám).
Základem jídelníčku jsou především pokrmy z masa, narazit můžete dokonce i na koňské maso (to bych asi zrovna ochutnat nechtěla ).
Určitě tedy vyzkoušejte již zmíněné žilikrofi, dále jotu (polévka se zelím a fazolemi) nebo Štajerskou kislou juhu (zabijačková kyselá polévka). Výborné jsou také Štruklji (knedlíky plněné různými slanými i sladkými náplněmi), kranjská klobása, ričet (pokrm z vařených krup), Belokranjska pogača (obdoba italské foccacia). Z dezertů je skvělá například pudinková Kremna rezina. Najdete zde však i typické pokrmy, které dostanete ve zbytku bývalé Jugoslávie, jako je burek, čevapčiči, pršut nebo sarma.
Bohužel Lublaň jsem jako jedno z mála míst na Slovinsku nestihla navštívit, takže osobní doporučení na žádnou restauraci tam nemám.
 
                      
                      Dvědecibílého
                      
                        
                                           stálá členka / 
                          před 6 lety
                stálá členka / 
                          před 6 lety
                        
                      
                    
                    
                  
                    
                      Dvědecibílého
                      
                
                        
                          před 6 lety
                        
                        
                      
                    
                    @AdamLaburda ~ Julije je skvělá, rozhodně neváhejte a pokud budete mít cestu kolem, zastavte se v TaBar. Je to kousek stranou od řeky, na takovém malém náměstíčku s fontánou u skleněného mostu. V nabídce majít studené tapas, teplé tapas, burgery, steaky, denní jídlo a výýýborné slovinské víno. Obsluha hrozně příjemná.
                    
                  
Vložit odpověď