Rozhovor se Surimi

Vloženo: 10. září 2019
Poslední příspěvek: 18. září 2019
Administrátor Administrátor /
Dáša
Administrátor Administrátor / před 5 lety
Dáša
Další z řady rozhovorů s ostřílenými cestovateli z Cestolina. Jejich vlastní zkušenosti a rady. Jako další jsme se rozhodli vyzpovídat uživatelku Surimi.

Surimi cestuje především s manželem. Společně nejsou žádní povaleči na lehátkách. Rádi vyjíždějí poznávat okolní přírodu, památky, tamní speciality a další zajímavosti.

Na Cestolinu si můžete přečíst její hodnotné příspěvky. Kde se třeba například dozvíte, kam se vydat v Rakousku s dětmi.

1) Ráda cestujete zejména po Evropě. Kde se vám líbilo nejvíce a proč?
Moc se mi líbila Malta. Máme s manželem rádi historii a o Maltě se dá právem říci, že „tudy kráčely dějiny“. Dovolená byla zajímavá i tím, že jsme se na radu dcery vydali my, osoby středního věku, na cestu individuálně, bez cestovky a bez znalosti angličtiny.
Kromě Malty se mi líbí Rakousko, Alpy nebo Neziderského jezero.
2) Měla jste možnost navštívit maďarské termály. Které jsou podle Vás nejlepší. Jak hodnotíte ceny v Maďarsku, služby a celkovou kvalitu?
Těžké rozhodování o prvenství. Kdybych měla někomu neznalému radit, kam se poprvé vydat do maďarských termálů, tak bych se ho zeptala, jestli hledá hlavně klid, relax, nahřívání bolavých zad, nebo jestli chce, aby byl v místě i aquapark s vodními atrakcemi. Jestli chce pobývat jenom v lázních, nebo ho zajímá také cestování po okolí.
Při cestování bez dětí bych doporučila: Hevíz – přírodní termální jezero (dovnitř nesmí děti do 14 let), městečko s lázeňskou „rakousko-uherskou“ atmosférou, nákupní možnosti, vinařská čtvrť Egregy na okraji města, blízkost Balatonu a Malého Balatonu. V dojezdové vzdálenosti jsou i další termály – Zalakaros nebo Kehidakustány – tam už děti můžou.
Pro rodiny s dětmi a pro aktivní (nejen) mladé: Sárvár – kromě bazénů s léčivou vodou, je tam i velký aquapark s atrakcemi pro všechny věkové kategorie. Nedaleko jsou opět další termály – Bükfürdö nebo Hegykö a Neziderské jezero s mnoha cyklotrasami.
Pro ty, jež mají delší dovolenou: oblast kolem krásného města Egeru – Egerszalók zvaný „maďarské Pamukkale“ nebo jeskynní termály v Miskolc-Tapolca (i když ty idylické fotky prázdné romantické jeskyně museli fotit po zavírací době). V okolí jsou i menší termály a termální koupaliště, Bukové hory, jezero Tisza, pravá maďarská pusta nebo na severu Aggtelecký kras s jeskyněmi.
Ceny v Maďarsku jsou pro Čechy příznivé, jako u nás nebo lehce levnější. Vždy jsme se setkali, nejen v lázních, s kvalitními službami a čistotou. Ani jazykově to není špatné, na západě Maďarska, kam jezdí rakouští turisté, se dá dobře domluvit německy, mladí umí anglicky a ve větších termálech jsou nápisy a jídelní lístky i v češtině nebo slovenštině. Kromě toho se dá stáhnout do chytrého mobilu překladač z maďarštiny.
3) Máte nějakou oblíbenou cestovatelskou knihu nebo průvodce, do kterých vždy ráda nahlédnete? Nebo dnes již vše hledáte na internetu?
Kombinuji s hledáním na internetu, papírové materiály rychle „stárnou“. Při plánování dovolené si půjčím v knihovně mapy nebo tištěného průvodce, pokud možno nejmladšího data s aktuálními informacemi. Hlavně ceny a otevírací doby si však vyhledávám na internetu. Ubytování hledám výhradně na internetu.
4) Zítra odjíždíte, peníze nejsou problém. Kam byste jela? Proč?
Teď na podzim by mě lákalo jižní Španělsko, kam české cestovky tolik nejezdí – poznat města Malaga, Cordoba, Sevilla, Cádiz, zajet si na Gibraltar... cestou zpět bych to vzala ještě přes Slovinsko.
5) Jakou část webu Cestolino.cz považujete za nejužitečnější nebo Vaši nejoblíbenější?
Na Cestolinu se mi líbí hlavně diskuzní část, kde si cestovatelé navzájem radí a vyměňují zkušenosti.
Děkujeme za velmi milé odpovědi. Zaujal vás rozhovor? Zeptejte se Surimi na to, co vás zajímá...

Odpovědi 3 odpovědi

Esmeralda44
nový člen nový člen /
Esmeralda44
nový člen nový člen / před 5 lety
Esmeralda44
před 5 lety
Moc krásné povídání, zejména část o maďarských lázních mě zaujala. Jsou lázně v Maďarsku vhodné i po operaci?
Surimi
stálá členka stálá členka /
Surimi
stálá členka stálá členka / před 5 lety
Surimi
před 5 lety
@Esmeralda44 ~ Jestli jste dostatečně mobilní a máte zhojené jizvy tak by neměl být problém. Zeptala bych se samozřejmě napřed českého lékaře. Nečekejte služby "na pojišťovnu", Češi se obvykle relaxačně koupají v teplých bazénech a kdyžtak si připlatí např. masáže. Obecně jsou kontraindikace teplých koupelí nestabilní vysoký krevní tlak, srdeční onem., trombózy, bércové vředy, onkologické nemoci. Některé hotely mají vlastní balneocentra, kde si můžete objednat léčebné procedury, nejen relaxační.
V r. 2011 jsme byli poprvé v Hevízu, bydleli jsme v hotelu Spa, byli jsme tam přes cestovku,měli jsme v ceně týdenní pobyt, polopenzi a balíček asi 12 procedur (s lékařskou prohlídkou v němčině). Byla to bratislavská CK, bohužel název už nevím, dalo se zaplatit i v Kč. Zkuste si zadat do vyhledávače pobyt s procedurami.
Esmeralda44
nový člen nový člen /
Esmeralda44
nový člen nový člen / před 5 lety
Esmeralda44
před 5 lety
@Surimi ~ Děkuju vám moc! Jste hodná, zkusila jsem zadat do vyhledávače a už si tu asi hodinu prohlížím různé nabídky. Trochu mi z toho jde hlava kolem, ještě to budu muset probrat s manželem, jestli chce letos jet ještě tak daleko. Příští rok bysme rádi k moři, ale to bude letadlem. Také se musím poradit s lékařem. Děkuji ještě jednou. Eva

Příspěvky do diskuze mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

Přihlaste se nebo si vytvořte profil ve formuláři níže. Stačí napsat Váš příspěvek a zadat e-mailovou adresu pod kterou se chcete registrovat. Následně Vám pošleme na e-mail potvrzovací odkaz, kterým registraci dokončíte.

Vložit odpověď

    Odesláním formuláře jsem srozuměn(a) s informacemi o zpracování osobních údajů