od  Kč
Zobrazit zájezdy

Čínská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Čínská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Čínská kuchyně zahrnuje mnoho různých stylů dle regionů. Rozdíl je buď v použitých surovinách, nebo způsobu přípravy jídel. Společným znamením je ale používání hůlek a estetická úprava jídel. Nejčastějšími surovinami jsou bambus, rýže, černé houby, tofu, zázvor a sojová omáčka.

Čínská kuchyně je velmi rozmanitá, chutná a zdravá. A to doslova. Nejen že musí pokrmy pěkně vypadat a dobře chutnat, ale zároveň musí mít pozitivní účinek na zdraví člověka. Čínská kuchyně je totiž propojená s čínskou medicínou a dokonce i filozofií. Existují i předpisy na určité léčivé pokrmy, například s kořenem ženšenu nebo goji. Je to také odpověď na to, proč nakládají do alkoholu hady a jedí žraločí ploutve. To vše v návaznosti na zdraví člověka.

Podle toho, ve které části Číny se nacházíte, si vyberete z jejich specifických jídel. Většina pokrmů zahrnuje určité typické suroviny, které najdete všude, a to je rýže, nudle, sojová omáčka, černé houby, tofu, zázvor a bambus. Hodně se konzumují ryby, které jsou v Číně symbolem bohatství. Proto se také jedí na Nový rok. Želvy, a polévka z nich, mají zase zajistit dlouhověkost. Nesetkáte se zde s máslem nebo sýry, to nahrazují tofu nebo sojovým tvarohem. V čínské kuchyni rádi smaží na pánvi wok, ale vaří i na páře, dusí a udí.

Jídla podle regionů

V Pekingu a okolí se setkáte spíše s pokrmy z nudlí, které jsou mírně kořeněné a připravované grilováním nebo na páře. Typická je pekingská kachna. V šanghajské kuchyni najdete zase více knedlíků a taštiček z rýžového těsta, plněné různými ingrediencemi. Jejich kuchyně je jemnější a mají rádi nasládlou chuť.

Kantonská kuchyně v Hongkongu je známá smažením na pánvi wok, sladkokyselou chutí a často se používá rýže, ryby, mořské plody a masa velmi rozmanitého původu. Sečuánská kuchyně na jihozápadě Číny používá často hovězí a kuřecí maso, je hodně pikantní a typickým způsobem přípravy je uzení. Až si budete tedy dávat něco po sečuánsku, budete vědět, že to je pálivé. Pro anchuejskou kuchyni je zase typické vepřové maso, houby a bambusové výhonky.

Z charakteru těchto rozmanitých kuchyní je krásně vidět, že v našich čínských restauracích máme ze všech koutů Číny něco.

Nejznámější čínská jídla

V Číně najdete širokou škálu polévek. Mezi nejznámější patří ostrokyselá polévka a pekingská polévka. Obě jsou z vepřového masa, nudlí, hub a zeleniny. Zajímavá je také polévka s masovými taštičkami připomínající ravioli. Specialitou kantonské kuchyně je pikantní polévka ze žraločích ploutví, která má údajně skvělé účinky na zdraví.

Z masových jídel určitě musíme zmínit čínské knedlíky, které jsou z těsta nebo lepkavé rýže, plněné masem, zeleninou a další různou směsí. Podle tvaru a velikosti se rozlišuje více typů, například lví hlavy nebo stříbrné pruty. Dalším typickým jídlem je Chop suey, což je směs vepřového nebo kuřecího masa, zeleniny a hub, podávaná s rýží nebo nudlemi. Určitě znáte i jarní závitky z rýžového těsta, plněné masem, zeleninou a rýžovými nudlemi.

Jídlo Mu-sü-žou je pokrm z bambusových výhonků, mletého vepřového masa, hub a jarní cibulky. V Číně se objevuje i hodně jídel v těstíčku, zajímavé je například vepřové maso (nebo ryba) smažené v těstíčku podávané v omáčce ze zázvoru, cukru, sójové omáčky, ananasu a vývaru.

Dezerty

Pokud máte rádi sladké, čínská kuchyně nabízí hned několik kuriozit, které byste měli ochutnat. Knedlíky se dělají v Číně i na sladko, a to pod názvem Nian-gao. Ovšem jsou úplně jiného rázu než v Čechách, obsahují kaštany, lepkavou rýži, lotosové listy a cukr. Stejně tak se tady setkáte se sladkou polévkou z hrušek nebo tykví.

Zajímavostí je, že velmi rádi smaží ovoce ve sladkém těstě. A je to opravdu pochoutka. Můžete si dát smažený banán, liči, hrušku nebo ananas politý medem. Dalším typickým dezertem jsou zákusky z červených bobů.

Nápoje

Víno má v Číně dlouhodobou tradici a v každé oblasti najdete jejich vlastní odrůdu. Známá jsou také výborná ovocná vína podobná spíše likéru a typické rýžové víno. Na konkrétní druhy pálenek narazíte vždy podle toho, co zrovna v dané oblasti pěstují. Setkáte se s lihovinami z hřebíčku, bambusu a z různých květin. Nejznámější je mao-tchaj, což je takový lehčí šnaps.

Nejlepší pivo v Číně je německého původu a jmenuje se Tsingtao. Důležitou složkou v něm je pramenitá lao-šanská voda. Z nealkoholických nápojů byste měli určitě ochutnat místní čaj. Mají zde nepřeberné množství druhů a pije se bez cukru, mléka a dalších přísad. Jedná se o černé a zelené čaje nebo čaje z květin.

Obvyklé ceny v restauracích

  • jídlo v levné restauraci: 80 Kč
  • tříchodové menu v lepší restauraci: 255 Kč
  • menu v McDonalds: 107 Kč
  • 0,5 l točeného piva: 20 Kč
  • 0,33 l Pepsi: 11 Kč
  • 0,33 l vody: 7 Kč
  • espresso: 64 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Nevybrali jste si?

Podívejte se na

Další akční nabídky

Nebo si nastavte hlídač akcí, výhodné nabídky Vám neuniknou

Hlídač akcí

Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce