Víza do Číny a podmínky vstupu do země – přehledně na jednom místě

Víza do Číny a podmínky vstupu do země – přehledně na jednom místě

Chystáte se cestovat na vlastní pěst a nevíte, jak vyřídit víza do Číny? Připravili jsme pro vás úplný seznam kroků, které musíte udělat, abyste splnili všechny podmínky vstupu do země.

Čína je fascinující země se starobylou kulturou, která nabízí řádnou dávku exotiky. Jak praví lidové přísloví: „Jiný kraj, jiný mrav.“ Na cestu je potřeba se dobře přichystat. Mezi první kroky patří žádost o vízum do Číny. Podrobné informace můžete zjistit na stránkách MZV ČR. Informace tu jsou aktuální, ale ne vždy úplně srozumitelné. Proto jsme pro vás vybrali to nejdůležitější, co potřebujete vědět, abyste získali víza do Číny.

Turistické vízum do Číny

Při podání žádosti o turistické vízum do Číny (typ L) je potřeba doložit:

  • Cestovní pas – musí být nepoškozený, platný minimálně 6 měsíců po návratu, se dvěma po sobě jdoucími volnými stránkami (sem bude vlepeno vízum) a fotokopii stránky s fotografií.
  • Vyplněnou žádost o udělení víza – formulář je ke stažení zde.
  • 1 pasovou fotografii.
  • Vytištěnou obousměrnou letenku nebo potvrzení o rezervaci letu.
  • Vytištěné rezervace hotelů a itinerář cesty nebo zvací dopis (od cestovní kanceláře v Číně / od soukromé osoby –> náležitosti dopisu).
  • Osoby mladší 18 let musí dodat originál i kopii rodného listu a ověřené podpisy obou rodičů s písemným souhlasem k cestě do Číny.

Průběh podání žádosti o vízum do Číny

K podání žádosti je potřeba se dostavit osobně, se všemi požadovanými dokumenty. Nic není možné doručit obyčejnou či elektronickou poštou. Na ambasádě bývají dlouhé fronty, proto doporučujeme přijít s dostatečným předstihem v rámci úřední doby. Mějte na paměti, že během vyřizování žádosti zůstane váš pas na ambasádě. Jednotný poplatek činí 60 euro za všechny druhy turistických víz.

Standardní doba schválení žádosti je 4 pracovní dny, pokud splníte všechny podmínky vstupu do země. Za přirážku můžete urychlit vydání víza (za 2 až 3 dny +25 EUR, do druhého pracovního dne +35 EUR). Platba se provádí vkladem hotovosti v eurech v bance ČSOB a detailní informace získáte při podání žádosti. Ambasáda nepřijímá platby převodem z účtu ani platebním příkazem.

Doba platnosti víza do Číny a možný počet vstupů

  • Jednovstupé vízum – 3 měsíce od vystavení víza
  • Dvouvstupé – 3 až 6 měsíců od vystavení víza
  • Vícevstupé půlroční – 6 měsíců od vystavení víza
  • Vícevstupé roční – 12 měsíců od vystavení víza

Délka pobytu je uvedena na vízu a po příjezdu do země je možné požádat o prodloužení pobytu.

Tranzitní vízum

Tento typ víza do Číny se uděluje v případě, že přes Čínu cestujete do jiné země a nesplňujete podmínky pro bezvízový tranzit (max 24 h, pohyb jen v prostoru letiště). Jedná se o případy, kdy v zemi nestrávíte více než 72 nebo 144 hodin. Pokud se prokážete platnou letenkou, můžete přes vybraná letiště vstoupit do země. Tuto možnost využijí především cestovatelé, kteří v Číně přesedají z letadla na letadlo a chtějí si udělat krátkou turistickou pauzu.

Čínská ambasáda si vyhrazuje právo měnit podmínky vztahující se na vízum do Číny bez předchozího upozornění. Proto si vždy zkontrolujte aktuální stav na stránkách Čínské ambasády.