Chorvatská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Chorvatská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Chorvatská kuchyně je velmi chutná a rozmanitá. Základními surovinami jsou maso, ryby, mléčné výrobky, zelenina a ořechy. Jídla se často liší podle regionů. Ve vnitrozemí je místní kuchyně ovlivněna tureckou a maďarskou, na pobřeží středomořskou a italskou kuchyní.

Chorvatská kuchyně vás zaujme svou zajímavostí a pestrostí. Ochutnáte zde mnoho jídel, která si budete chtít začít dělat i doma. V regionech, a také ve vnitrozemí a na pobřeží, vám nabídnou odlišná jídla. Pochutnají si zde jak ti, kteří mají rádi masová jídla, tak i milovníci lehčích jídel.

Z masa vede jednoznačně telecí, jehněčí nebo skopové. Na severu jej připravují nejradši na rožni nebo pod poklopem na žhavém uhlí. A stejně jako u nás mají rádi řízky, ovšem plněné navíc šunkou a sýrem. Ryby jsou zde připravovány na roštu, vaří se, nebo se dusí. Mořské plody jsou také velmi oblíbené a ochutnat byste měli například pražené čerstvé krevety, olihně nebo chobotnicový salát. Specialitou je guláš z mořských plodů a polentou – brudet. Jako přílohu dostanete obvykle zeleninu.

Při návštěvě Chorvatska byste neměli opomenout ovčí pažský sýr, jehož tajemství spočívá v bylinkách, které ovce spásají. Výborně se k němu hodí známý dalmátský pršut. Ještě to zapít vynikajícím místním vínem a vaše chuťové buňky se pominou radostí.

Pokud chcete zažít vyloženě místní kuchyni se vším všudy, navštivte některou z menších restaurací typu gostinice nebo konoba. Tradičním zvykem místních je po jídle nabídnout hostům pálenku na trávení.

Vnitrozemská kuchyně

Chorvatská kuchyně ve vnitrozemí byla ovlivněna slovanskou, tureckou a maďarskou kuchyní. Jídla jsou tedy kaloričtější než ty na pobřeží. Používají hodně koření typu pepř, paprika a česnek. Oblíbený je slepičí guláš s názvem žgvacet. Typické je také pečené jehněčí maso nebo pokrm duvec (dušená rajčata, maso a zelenina).

Jídla na pobřeží

Pobřežní kuchyně je naopak ovlivněna kuchyní italskou, řeckou a tureckou. Hojně se používá olivový olej, bylinky, pomerančová a citronová kůra a koření jako šalvěj, rozmarýn, majoránka nebo oregano. Oblíbené je také použití lanýžů v jídlech. Lanýže rostou 10 až 30 cm pod zemí, proto se k jejich hledání používají speciálně trénovaní psi nebo vepři. Kuchaři se shodují, že lanýž je na samé špičce gastronomie. A ten istrijský patří mezi nejcennější ve světě. Kilo tartufu může stát i 3 000 euro!

Nejtypičtějším pokrmem, který často najdete v restauracích, je černé rizoto se slávkami nebo jinými mořskými plody. Jídlo zvané sarma je pak něco jako pro nás svíčková. Jedná se o pečené hovězí maso v zelných listech s kořením a rýží. Pokud jste milovníky mořských plodů, sáhněte po chobotnici připravované tzv. pod pekou, tedy v hrnci v peci, který je obklopen žhavými uhlíky. Jídlo se peče a zároveň dusí. Delikatesou jsou grilované kalamáry plněné parmazánem a pršutem.

Další chorvatskou specialitou, se kterou se jistě při vaší dovolené setkáte, je omáčka „ajvar“, která se používá jako příloha. Jedná se o jakousi obdobu českého leča, vyrobenou z pečené červené papriky a lilku. Ajvar můžete sehnat i v supermarketu pod názvem „slavonská vatra“ (slavonský oheň).

Dezerty

Chorvati mají rádi smažené dezerty, vyzkoušejte například kroštule nebo fritule – pečivo smažené na oleji, které je podobné jako naše koblihy. Zajímavý je také pudink s karamelem rožata nebo pudinkovo-vanilkový dort kremšnita. Pokud máte rádi rolády, kupte si orehnjaci nebo makovnjaci. Chorvatsko je proslulé zmrzlinou – sladoled, která je velmi chutná. Tu byste rozhodně na dovolené měli ochutnat.

Nápoje

V Chorvatsku se hodně pije káva, a to silná. Pokud byste raději slabší, objednejte si dvojité espresso, kde je dvojnásobné množství vody a stejně kávy. Z alkoholických nápojů stojí za zmínku piva, vína, likéry a pálenky. Vína mají skutečně vynikající a připravte se i na to, že si je můžete smíchat s vodou nebo minerálkou. Je to zde naprosto normální, stejně tak, jako se i u nás připravuje vinný střik. Z piv doporučujeme značky Ožujsko nebo Karlovačko.

Místní pálenky a likéry stojí rozhodně za ochutnání. Nejčastěji se pravděpodobně setkáte s národním alkoholickým nápojem Rakija. Vyrábí se destilací zkvašeného ovoce. Mívá obvykle kolem 40 % obsahu alkoholu, avšak rakija pálená podomácku bývá běžně silnější, mezi 50 a 60 %. Dále můžete ochutnat pálenku z vinných hroznů lozovača, bylinný likér travarica nebo pelinkovac. Zajímavý je višňový likér s medem maraschino. Pokud byste si dali raději osvěžující nápoj, vyzkoušejte chorvatský sorbet ze zmrzliny, šťávy z pomerančů a sektu.

Obvyklé ceny v restauracích

  • jídlo v levnější restauraci: 174 Kč
  • tříchodové menu v lepší restauraci: 346 Kč
  • menu v McDonaldu: 127 Kč
  • 0,5l točeného piva: 52 Kč
  • 0,33l Coca Coly: 48 Kč
  • 0,33l vody: 32 Kč
  • cappuccino: 37 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce