Vietnam od 38 690 Kč
Zobrazit zájezdy

Vietnamská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Vietnamská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Vietnamská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších na světě. Zachovávají chuť samotných surovin a rádi kombinují sladké a slané suroviny do jednoho pokrmu. Používají se čerstvé bylinky, zelenina a rýže. Místní kuchyně se řídí filozofií pěti elementů a pěti chutí – ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká. Ve Vietnamu je možné se najíst levně a zároveň si pochutnat.

Jídlo je ve Vietnamu nedílnou součástí místní kultury. Je to čas, kdy se sejde celá rodina a mohou si užívat společné okamžiky. Jídlo je také důležitým prvkem při oslavách a svátcích. Vietnamskou kuchyni v mnohém ovlivnila Čína, z které pochází zvyk jíst hůlkami a vařit na pánvi wok.

Vietnamská kuchyně je jedna z nejzdravějších na světě, a to díky použitým ingrediencím a způsobu přípravy. V oblibě jsou čerstvé suroviny. Těšte se na výborná, kvalitní a lehká jídla za málo peněz.

Všude se rozprostírají rýžové plantáže, a tak není překvapením, že rýži najdete všude v místní kuchyni. Je zde mnoho druhů (bílá rýže, jasmínová rýže, lepkavá rýže a další) a připravuje se na několik způsobů. Je základem vietnamské kuchyně a můžete si ji objednat jako přílohu, ale i připravenou na sladko s ovocem nebo dokonce ve formě rýžových nudlí, knedlíčků, slaných koláčů a rýžového papíru s masem a zeleninou.

Součástí vietnamských pokrmů je také mnoho zeleniny, bylinek, libového masa a ryb. Jídla se nejčastěji vaří, dusí nebo smaží. Podstatným prvkem zdejší kuchyně je rybí omáčka, která se používá k dochucení nebo k přípravám omáček. Má sladkou i slanou chuť.

Vietnam produkuje mnoho různých druhů exotického ovoce jako je mango, ananas, meloun, liči, kokos nebo papája. Ty pak kombinují se slanými jídly, což jim dodává zajímavou chuť. Spojení sladkého a slaného je velmi dobře vyvážené a vyloženě potěší vaše chuťové buňky. Nebojte se ochutnat exotická jídla a kombinace chutí.

Polévky

Jsou chutné, zdravé a velmi vydatné, že se dají jíst i jako hlavní jídlo. Vyzkoušet je můžete samozřejmě i u nás, ale ochutnat je v zemi původu, to je jiná věc. Nejznámější polévka pho s kousky masa, zeleninou, bylinkami, kořením je opravdu lahůdka. Používá se do ní totiž speciální vývar z kostí, cibule, zázvoru, badyánu, skořice a dalšího koření. Můžete si ji dochutit limetkou, rybí omáčkou nebo chilli. Další exotickou polévkou je bún bò huế z masa, nudlí, koriandru, citronové šťávy, krevetové omáčky a fazolových výhonků. Milovníci mořských plodů by měli sáhnout po polévce bún mắm.

Masové a rybí pokrmy

Ve vietnamské kuchyni si vychutnáte nejčastěji hovězí, vepřové a kuřecí maso. Setkáte se ale i s kozím, telecím nebo dokonce psím masem, které se tady považuje za specialitu. Pokud vyloženě jedete ochutnat netradiční jídla, dejte si maso z hadů nebo želv.

Vietnam, jakožto přímořský stát, používá v jídlech mnoho ryb a mořských plodů. Výběr je zde skutečně pestrý. Oblíbené jsou kalamáry, krabi, chobotnice, z mořských ryb je to často makrela, kanic a ze sladkovodních lezoun, kapr, pangas a spoustu dalších. Najdete je v polévkách, rýžových jídlech, grilované v rýžovém papíře, smažené. Zajímavá je příprava na kari s kokosovým mlékem nebo s omáčkami z kopru a kurkumy.

Jistě znáte závitky v rýžovém papíru. Můžete si objednat smažené jarní závitky (nem rán) nebo přírodní letní závitky (nem cuốn). Do obou se dává maso, krevety, nudle, zelenina a bylinky. Pro milovníky masa je tady bún chả z vepřového masa, rýžových nudlí, zeleniny, bylinek a speciální omáčky nebo hovězí dušené maso se zeleninou a kořením bò kho. Ve Vietnamu najdete i vepřovou klobásu pod názvem chả lụa.

Dezerty

Netypická jídla doplňují i zajímavé dezerty. Rozhodně vyzkoušejte kávový dezert ca phe kem flan. Nebojte se sáhnout ani po smažených dezertech, například typický bánh rán je moc dobrý. Jedná se o fritované bochánky z lepkavé rýže s jasmínovou esencí a sladkou pastou z fazolí mungo. Dezert s názvem xôi je velmi zajímavý a oblíbený. Je to lepkavá rýže dušená s fazolemi mungo, kokosem a cukrem.

Nápoje

Zelený čaj je ve Vietnamu tak běžný, že jej dostanete téměř v každé restauraci k jídlu zdarma. Někde se podává teplý, jinde studený. Káva je zde také populární, pijí ji několikrát denně a často ji dostanete s ledem a kondenzovaným mlékem (cà phê sữa đá). Vietnamce uvidíte často v kavárnách, milují to.

Ve Vietnamu se hodně konzumuje pivo, jsou zde i minipivovary s pivem českého a německého typu. Trochu zvláštním se může zdát servírování piva s ledem. Led je z balené vody a je k dostání za pár korun všude, nemusíte se tak ničeho obávat. Pokud si potrpíte na víno, sáhněte spíše po dražším místním vínu, rozhodně ne po levnějším. Nebo si můžete vybrat z dovezeného evropského vína, které je tady ale 2x dražší. Z tvrdšího alkoholu doporučujeme ochutnat rýžovou pálenku a kokosový likér. Specialitou je rượu rắn, což je had naložený v rýžové pálence.

Obvyklé ceny v restauracích

  • jídlo v levnějších restauracích: 44 Kč
  • tříchodové menu v lepší restauraci: 195 Kč
  • menu v McDonaldu: 93 Kč
  • 0,33l Coca Coly: 11 Kč
  • 0,3 l vody: 7 Kč
  • 0,5l točeného piva: 19 Kč
  • cappuccino: 38 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce