Cestolino.cz Sally Fotografie

Fotografie uživatele Sally

Balt a Mazury 2022 - Ogrody Hortulus a Labirynt - 23. srpna

Vloženo: 6. března 2023
V úterý se vypravujeme kousek od Koszalinu do nádherných zahrad Hortulus a po jejich prohlídce a obědě jsme se přesunuli do druhé části, a to k rozhledně ve tvaru DNA a k labyrintu (labiryntu). Nejprve si opět projdeme zahrady, poté vylezeme na rozhlednu, podíváme se po okolí, zkontrolujeme bludiště, které nakonec i navštívíme. Zabloudíme jen jednou, jinak všechno v pohodě. A to asi i proto, že máme zakoupené info i s plánkem :-) Celkem jsme zde strávili asi 5 - 6 hodin a za deště odjíždíme zpátky do Kolobřehu. Určitě návštěva stojí za to.
srpen 2022

Žádný komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.

Balt a Mazury 2022 - Wolinski Park Narodowy - 22. srpna

Vloženo: 6. března 2023
V pondělí vyrazíme směr Wolinský národní park a první zastávka je na Tyrkysovém jezeře. Posledních pár kilometrů je po velice zajímavé silničce, ale stojí za to. Holky jsme nechali na apartmánu, a dobře jsme udělali. Ani na Tyrkysové jezero psi nesmí. Projdeme se až na Pískovou horu, ale pro neschůdnost a špatnou značenost cest se vracíme zpátky na neplacené parkoviště u školy. Nejsme ale jediní, kdo hledají cestu okolo jezera. Jezero je hezké, hezký výhled a příjemné prostředí. Odjíždíme o několik málo kilometrů dál, a to do Smazialny ryb u Rybáka, kde si dáme rybí oběd a po obědě se vypravíme do zubří rezervace. Od parkoviště je to asi 1200 metrů a nejsme jediní kdo neumí číst. Až když dojdeme ke vstupu do areálu zjistíme, že v pondělí není otevřeno. A takových je nás alespoň 20, kdo se postupně vrací zpátky. Tak ještě vylezeme na vyhlídku Gosan, která je nejvyšším bodem nad mořem a vracíme se zpátky do Kolobřehu, a opět za mírného deště.
srpen 2022

Žádný komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.

Balt a Mazury 2022 - Kolobrzeg - 21. srpna

Vloženo: 6. března 2023
V neděli ráno zase prší. Když před polednem přestane, vypravíme se na západní pláž přes pobřežní les. U schodů a vyhlídky psi na pláž nesmí, o kus dál už žádný zákaz není. Fučí, jsou vlny, přesto po kolena vlezu do moře. Teplota vody je zhruba stejná jako přesně před rokem měl Jadran. A to skutečně, po přívalovém dešti měl Jadran okolo 18 stupňů a ochladilo se. Po obědě, který si dáme ve stánku s rybama se vypravujeme do města, ale jedeme autem. Vyčasilo se a tak se projdeme okolo mola, po nábřeží se stánkama a vylezeme i na maják, odkud je krásný výhled nejenom po přístavu, ale i po městě. Na obě placená mola nejdeme, považujeme za zbytečné vyhazovat peníze za vstup. Na zpáteční cestě se ještě zastavíme na něco sladkého s kafíčkem a za mrholení se vracíme zpátky. Škoda, že nevyšlo koupání, ale třeba se někdy podaří.
srpen 2022

Žádný komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.

Balt a Mazury 2022 - Ubytování Apartman Baltyk a Kolobrzeg - 19. a 20. srpna

Vloženo: 6. března 2023
19. srpna vyjíždíme ráno z Brna a v podvečer dorážíme do Kolobrzegu, kde máme zajištěné ubytování v Apartman Baltyk. Po ubytování se jdeme projít po naší části Kolobrzegu a po večeři nakoupené v Žabce jdeme spát. Ráno je také den. Ráno 20. srpna se vypravujeme do města a podívat se, kde co vlastně je. Je pod mrakem a vypadá to na déšť. V rybářském přístavu obhlédneme stánek s uzenými rybami a domlouváme se, že nakoupíme až na zpáteční cestě. Zjišťujeme, odkud jezdí okružní busíky, a jeden řidič nám zavolá svého kolegu. Tak se za 40,00 PLN za osobu svezeme po městě, vyslechneme si polský výklad a nakonec ani neprojedeme celou hodinu a vystoupíme v přístavu. Mezitím občas prší a není příjemně. Projdeme si přístav, opět narazíme na uzené ryby a jdeme k Vikingům na výborný oběd. Opět pěšky zpátky, a to větší část cesty v dešti. Uzené ryby jsme už nestihli, tak snad někdy jindy.
srpen 2022

Žádný komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.

Slovinsko 2022 - Kobilarna Lipica, Hrastovlje a Gostilna pod Slavnikom 9. července

Vloženo: 29. ledna 2023
Dá se říct, že poslední den dovolené nastal. Pedro si udělil sanitární den a já s Květou vyrážím na výlet. První nás čeká Kobilarna Lipice. První co nás překvapilo, je parkoviště bez placení. Zaparkujeme a jdeme k pokladně. Zaplatíme 2x 18,- € a jdeme dovnitř. Shodli jsme se na tom, že jde především o byznys. Koně převážně ve stájích, na volné pastvě byly dosti daleko od nás. Takže jsme si vyhlášený hřebčín ani neužili :(. Dalším cílem byl opevněný kostelík Hrastovlje. navigace nás tahla přes Itálii, tak jsem se raději vrátil na dálnici a jel podle směrovek. V Hrastovlje jsem zaparkoval na malém parkovišti a nachystali se na cestu asi 300 metrů ke kostelíku. Dva stánky jsme si nechali až po prohlídce. V kostelíku se platí vstupné 3,- €, ale nakonec jsme tak ani nečekali, protože pokladní (průvodkyně) se věnovala jiným návštěvníkům a na nás neměla čas. Tak jsme si prošli areál kostelíka a po vypuštění drona se vracíme zpět na parkoviště s tím, že si něco nakoupíme. Ale ouha, stánky byly nachystány jen pro dva turistické autobusy a jinak tu chcípl pes. Takže máme smolíka a nic nekoupíme. No a protože jsem si usmyslel, že musím ochutnat medvěda, vypravujeme se na oběd do Gostilny pod Slavnikom. Nastavím navigaci a vyrážíme. Odbočka na Bezovicu je ještě v pohodě, ale když dojedeme do dědiny Podpeč, zjišťuji, že jsme v gébišu a že s takovým autem tam nemám co dělat. Kontroluji si správnost informace navigace na google mapách, ale ty mě vedou úplně stejně. V těch úzkých uličkách to vzdávám a vracíme se zpět (ve videu vypínáím zvuk). Nakonec, na jednom parkovišti nastavuji navigaci znovu, už mě nevrací, ale vede mě asi dvakrát tak dlouhou cestou ale za to pohodlnou. Gostilnu najdeme, dáme dobré jídlo a vracíme se zpět. Ještě poslední koupání v moři a zítra dom.
červenec 2022

Žádný komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.

Slovinsko 2022 - jezero Bled 8. července

Vloženo: 29. ledna 2023
Dnes vyrážíme na dlouhý výlet, a to ke 165 kilometrů vzdálenému jezeru Bled. Posledních pár kilometrů jedeme v koloně, a nakonec parkujeme u zimního stadionu. Na zastávce si počkáme na vláček Dotto a objedeme celé jezero a kousek. Vystoupíme u hotelu Starkl, obligátní kávička a zákusečky a vypravíme se loďkou po 15,- € na ostrov. Projdeme se po ostrově a vracíme rychle k autu, protože nám propadá parkovné. Na zpíáteční sestě se zastavíme na vynikající oběd v Gostilně Tulipan a zase 160 kilometrů zpátky do Portorože

Žádný komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.

Slovinsko 2022 - Piran 7. července

Vloženo: 29. ledna 2023
Tak jsme vyrazili do malého, ale historicky cenného městečka Piran, které je dfc. spojeno s Portoroží. Jeli jsme podle cedulí na parkoviště, ale tam jsme se nedostali, protože je vyhrazeno abonentům. Kdyby to alespoň měli sděleno nahoře u parkovacího domu. No nic, tak jsme se vrátili, zaparkovali a odešli na zastávku Free Busu, který nás odvezl do centra, resp. do přístavu. Prošli jsme si náměstí a při míjení Divadelní kavárny jsme zasedli na kafíčko. Pedro už zůstává a s Květou procházíme celé historické město a hradby. Po návratu sedneme na náměstí na pozdní oběd a vracíme se zpátky do Portorože. Vyvenčíme holky a hurá na pláž.

1 komentář

kompersor4
kompersor4, 4. února 2023
Cez Slovinsko som kedysi cestoval do HR a nasledne do MNE...Popravde slovinske morske pobrezie sa mne vobec nepacilo, napriek tomu Tvoje obrazky su pekne.
Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.

Slovinsko 2022 - Jama Postojna a Predjamski grad 6. července

Vloženo: 27. ledna 2023
Dnes vyjíždíme do vyhlášené jeskyně Postojné a s tím je i spojena návštěva dalších míst v okolí. Snažíme se vyjet brzy, ale stejně už jsou v místě některá parkoviště obsazena a lidí je tu jak much :-). Zaparkujeme a vypravujeme se k jeskyni. Platíme sdružené vstupné, Pedro jen "malé", my plné. Ještě že jsme nepřepočítávali na koruny, protože nevím nevím. Po přepočtu to vyšlo všechno, i s českým "průvodcem" pro dva okolo 2.880,- Kč. Nejprve jsme si prohlédli Vivárium a potom do jeskyní. Ani foťák, ani kamera nedokáže popsat tu nádheru a pocity při návštěvě. Shodli jsme se na jednom, a to že jsme hezčí jeskyně nikde neviděli. Po prohlídce jsme se zastavili na kafčo a zákusek, potom k autu a přejezd na Predjamski grad. Opět něco úžasného. Na konci prohlídky jsme si dali ochutnávku místního vína a koupili Lanýžovou čokoládu, která byla fakt výborná. Na závěr jsem ještě z parkoviště udělal pár minut záběru s dronem, a dovolil jsem si ztratit dva měsíce nový (starý) mobil. Naštěstí, po dost velkých peripetiích a asi kilometrové jízdě se našel zaseklý pod hagusem. No a zpátky jsme se zastavili ve výborném grilovacím zařízení kousek od hradu v údolí v zatáčce na výborné a levné večeři. Byl to úžasně prožitý den.
červenec 2022

Žádný komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.

Slovinsko 2022 - Izola 5. července

Vloženo: 27. ledna 2023
V úterý se vypravujeme do malého městečka Izola nedaleko Portorože. Hned po výjezdu z Portorože trávíme pár kilometrů v koloně (a tak to bude každý den). Navigace nás správně dovedla na nalezené parkoviště v přístavu. Po zaparkování jsme vyrazili do městečka. S Květou vystoupáme na zvonici u kostela Sv. Mavra, zatímco Pedro čeká dole. Potom sejdeme v dešti k pobřeží, dáme si kafíčko a neustále nás "pronásledují" šašci v oranžových hábitech stále vřeštící jedno a to samé. Projdeme si nábřeží, podíváme se do parku a po obědě se vydáme na městskou pláž. Ta nás až tak neuchvátí, takže opouštíme město a jedeme na pláže k Bílým skalám. tady se jen podíváme a nakonec skončíme na pláži v Portoroži. Izola je bývalá rybářská osada, hezké historické městečko, ale nakonec jsme byli rádi, že máme ubytování v Portoroži.
červenec 2022

Žádný komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.

Slovinsko 2022 - Škocjanske jame 4. července

Vloženo: 27. ledna 2023
A vyrážíme na první větší výlet, a to do Škocjanských jeskyní. Po zaparkování jdeme koupit lupeně a čekáme na náš čas prohlídky. Nikdo nám ale neřekne, že vstup do jeskyní je asi půl kilometru daleko a chudák Pedro nestíhá. Nakonec to krásně stihne. V jeskyni se snažím udělat pár záznamů na kameru, ale dost dobře se to nedaří. Po prohlídce skutečně zajímavých jeskyní se dostaneme do propasti, odkud vedou tři cesty. První, patnáctiminutová je pro Pedra, který se vyveze nahoru lanovkou, druhá, šestset metrů trvá více jak půl hodiny a je zde 400 schodů, třetí, naučnou stezku, neabsolvujeme. Když vylezeme nahoru ke vstupu, přejedeme do Škocjanu, kde si prohlédneme zajímavou vesničku a propast, vyletíme dronem a po zajímavě stráveném dni se vracíme zpět do Portorože.

Žádný komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.