Itálie od 375 Kč
Zobrazit zájezdy

Italská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Italská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Italská kuchyně nejsou jen těstoviny, pizza, risotto, ale i zeleninové a masové pokrmy, vynikající místní sýry a uzeniny. K tomu si vychutnáte výborné místní víno a jejich světoznámé dezerty. Místní kuchyně je právem řazena mezi ty nejlepší na světě.

Vynikající chuť, čerstvé produkty a jednoduchost přípravy. Italové zkrátka vědí jak na to. Dokázali vytvořit taková jídla, která se rozšířila doslova po celém světě. Jen si vezměte, kolik existuje po světě pizzerií, kde všude se vaří těstoviny nebo risotto?

Itálie má mnoho pokrmů, které se vaří po celé zemi, regionální kuchyně se však liší. Například na Sicílii se lidé stravují jinak než v Toskánsku. Jídla jsou ale většinou lehká, zdravá a používá se hodně zeleniny. Oceníte i kvalitu používaných surovin, které se těší plné chuti. Při návštěvě Itálie byste rozhodně neměli vynechat jejich vynikající sýry (gorgonzola, pecorino, parmazán, mozzarella a další) a sušenou šunku prosciutto, pancettu nebo salám mortadela. V kombinaci s olivami a místním vínem je to opravdová lahůdka. Z Itálie rovněž pocházejí měkké sýry mascarpone a ricotta, které se používají i do sladkých jídel.

Italský oběd bývá vydatný a Italové si na něj rádi vyhradí dostatek času. Skládá se z předkrmu (antipasto), prvního chodu ve formě polévky, těstovin nebo risotta (primo) a druhého masového chodu (secondo). Na závěr dostanete dolci neboli dezert. Večeře naopak bývá lehčí, večeří se v pozdějších hodinách, stejně jako ve Španělsku – obvykle je to mezi 8 a 11 hodinou večerní.

Symboly italské kuchyně

Pizza

Při návštěvě Itálie by byl hřích nevyzkoušet pravé místní těstoviny a pizzu. V každém regionu Itálie narazíte na trochu jiný způsob přípravy pizzy. Základem přísad na pizzu je rajčatová omáčka (sugo di pomodoro), sýr a italské koření. Pokud vám na stole přistane pizza, která vypadá velmi ochuzeně, nepanikařte. Až ji ochutnáte, zjistíte, že jednotlivé ingredience i samotné těsto jsou tak výborné a všechny chutě jsou natolik vyvážené, že není potřeba, aby na pizze bylo více surovin. Někdy méně znamená více a o italské kuchyni, ve které si vychutnáváte plnost chutí jednotlivých surovin, to platí dvojnásob.

Speciální druh pizzy je sfincione, tedy sicilská hranatá tlustší pizza se sýrem pecorino a ančovičkami.

Další velmi oblíbené jsou pizzy Margherita, Prosciutto, Funghi nebo Quattro formaggi.

Těstoviny

Těstovin existuje v Itálii na 400 druhů. Nejoblíbenější jsou suché těstoviny (neobsahují vejce a mají trvanlivost až dva roky) nebo čerstvé vaječné (v lednici vydrží pouze několik dní). Z forem těstovin určitě budete znát spaghetti, tortellini, ravioli, tagliatelle a další. Vaří se tak, aby byly „al dente“, tedy ani ne tvrdé, ani příliš měkké. Nejčastěji jsou podávány s rajčatovými omáčkami, bylinkami (například známá boloňská omáčka) a pestem. Častým zvykem je těstoviny posypat skvělým sýrem.

Typická jídla

Z předkrmů budete jistě znát carpaccio z plátků syrového hovězího masa nebo ryby. Asi nejznámější italskou polévkou je minestrone, což je hutná zeleninová polévka, která se dělá také s těstovinami nebo masem. Risotto není v Itálii naše rizoto z obyčejné rýže a hrášku, ale používá se speciální kulatozrnná rýže s vysokým obsahem škrobu, která se vaří s cibulí, česnekem a vínem a podává se s masem nebo rybou a zeleninou.

Známá je také kaše polenta, což bylo dříve vesnické jídlo, ale dnes se těší velké oblibě a podává se často jako příloha, nebo i samostatně zamíchaná například s gorgonzolou. Úžasným vynálezem Italů je pesto, což je zelená omáčka, jejíž hlavní přísadou je bazalka. Dále se přidává olivový olej, česnek, piniové oříšky, sůl a parmazán. Obvykle se používá na těstoviny nebo do polévek.

Dezerty

Pravá italská zmrzlina je něco, co byste rozhodně v Itálii neměli zapomenout ochutnat. Je opravdu lahodná a vyrábí se ze smetany nebo mléka, cukru a čerstvého ovoce. Proto má tak vynikající chuť. Světoznámé tiramisu určitě znáte i z českých cukráren a restaurací. Tento italský dezert se vyrábí ze sýra mascarpone. V misce se prokládá speciálními piškoty namočenými do kávy s rumem nebo likérem. Povrch je posypán pravým kakaem. Tomu jednoduše neodoláte. Ze Sicílie pochází zajímavý zákusek cannoli, což jsou trubičky plněné sladkým krémem a ricottou.

Nápoje

Italové jsou skutečnými milovníky kávy, pro které je její příprava rituálem. Právě odtud pochází většina ve světě velmi dobře známých kávových nápojů (cappuccino, caffè latte, mocha, macchiato a další). Jejich základem je kvalitní espresso, jehož správná příprava je opravdovou vědou.

V Itálii zbožňují víno, jsou druhým největším konzumentem vína po Francii a zároveň největším producentem a exportérem na světě. Rozhodně byste si měli objednat místní lambrusco, tedy perlivé víno, chianti z Toskánska nebo kořeněné víno cinzano.

Pivo zde není tak populární. Pokud si vaši dovolenou bez něj nedokážete představit, sáhněte po značkách Peroni a Moretti. Ze silnějších alkoholických nápojů je známá Grapa (aromatická pálenka), Sambuca (anýzový likér), Limoncello (citronový likér) nebo aperitiv Campari.

Obvyklé ceny v restauracích

  • jídlo v levnější restauraci: 388 Kč
  • tříchodové menu v lepší restauraci: 600 Kč
  • menu v McDonaldu: 207 Kč
  • 0,5l piva: 116 Kč
  • 0,33l vody: 26 Kč
  • 0,3l Coca Coly: 53 Kč
  • káva: 24 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce