Rakousko od 349 Kč
Zobrazit zájezdy

Rakouská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Rakouská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Rakousko je jednou ze zemí, která má nejvíce podobnou kuchyni té české. Každý jistě zná místní speciality, jako je vídeňský řízek nebo vídeňská káva. Tato země však může nabídnout daleko více a rozhodně stojí za to se na její běžně podávané pokrmy podívat zblízka.

Specifika rakouské kuchyně

Kromě jídel, které jsou neodmyslitelně spojené v myslích lidí s Rakouskem, obzvláště s Vídní, by se každému měla při vyslovení pojmu „rakouská kuchyně“ vybavit velká porce na velkém talíři a také kvalita surovin, ze kterých jsou pokrmy připravovány. Rakousko je známé tím, že na stravě rozhodně místní obyvatelé nešetří. Právě naopak. Není zde typické stolování o mnoha chodech, tedy kromě výjimečných svátečních událostí, což máme spolu s Rakouskem jako Češi společné. Zato se tu i z jedné porce rozhodně najíte do sytosti.

Země je známá tím, že pro přípravu používá velice kvalitní suroviny. Ne nadarmo se Rakousko označuje často za zemi labužníků. Rakouská kuchyně má svá dlouholetá specifika a tradiční výrobky, které se vztahují především k historii, ale také je ovlivněna zahraničními zeměmi. Velký vliv na rakouskou kuchyni mělo Německo, Maďarsko, Itálie a také Česko. Právě z Česka v dřívějších dobách přicházelo do Rakouska za prací kuchaře hodně obyvatel, kteří sem přinášeli své recepty. Z tohoto důvodu je rakouská kuchyně jednou z nejpodobnějších té naší. Některým se však může zdát více nezdravá.

Najdete zde několik sladších dezertů, než na jaké jsme zvyklí, a také několik výrazně tučnějších jídel. Hlavní jídla jsou především masová. Na rozdíl od naší země, kde se používá převážně vepřové maso, najdete v Rakousku spíše hovězí, telecí nebo zvěřinu a v menší míře sladkovodní ryby. Typickými surovinami jsou zelenina, mléko, obiloviny a vejce, která se používají pro přípravu slaných jídel i na pečení zákusků. Pečivo je zde stejně oblíbené jako v Česku. Důležité jsou v Rakousku zákusky a také teplá jídla. Právě ta značně převládají nad studenými chody nebo nad rychlým občerstvením.

Předkrmy

Předkrmy nejsou v Rakousku příliš běžnou záležitostí. Obvykle dostanete jen malé kousky pečiva nebo vůbec nic. Je to dáno tím, že hlavní chody jsou většinou velmi syté. Z předkrmů můžete vedle pečiva dostat také polévku. Většinou se jedná o druhy, které známe z našich končin – vývary z masa s játrovými knedlíčky a nudlemi nebo gulášové polévky. Situace se výrazně liší podle oblasti. Zatímco v horách a ve vysoko položených oblastech jsou polévky zpravidla husté a slouží jako hlavní chod, ve městech jsou daleko více podávány jako předkrm. Všeobecně platí, že čím dražší restauraci si zvolíte, tím máte větší výběr předkrmů.

Hlavní jídla

Typická rakouská kuchyně je velice sytá a také tučná. Vyznačuje se velkými porcemi, které budou určitě stačit i tomu největšímu jedlíkovi. Nejvíce tradiční rakouské jídlo je řízek větší než samotný talíř. Tento „Wiener Schnitzel“ je jedním z nejznámějších rakouských jídel, které si zde můžete dát doslova na každém rohu. Jedná se o řízek, jak ho známe v Česku – v trojobalu a smažený. Bývá podávaný samostatně, s bramborem (zejména s bramborovým salátem) nebo s hranolky.

Mezi další místní speciality patří Tyrolské knedlíky – špekové knedlíky podávané s uzeným masem a se zelím, Špecle – těstovinové noky nejčastěji se sýrem, ale někdy také na sladko, nebo Tafelspitz – hovězí vařené v zeleninovém vývaru, které se podává s bramborami a křenovou omáčkou. Z maďarské kuchyně převzalo Rakousko zejména guláše, které jsou zde velice populární.

Dezerty

Rakousko je se svými jedinečnými dezerty velice populární. Vyrábí se zde sladkosti, které si získaly popularitu po celém světě. Sacher dort je snad nejznámější dort obecně a svůj původ má právě ve Vídni. Jedná se o tmavý korpus se šlehačkou, který má v sobě marmeládu. Pokud chcete ochutnat opravdový originál, zajděte si na něj do kavárny, která patří k Sacher Hotelu u Opery přímo ve Vídni. Další slavnou laskominou jsou Mozartovy koule – čokoládové kuličky plněné několika sladkými vrstvami, jako je marcipán nebo nugát. Ochutnat také můžete tradiční jablečný štrůdl či Topfenstrudel – dezert připomínající chutí cheesecake. Za zmínku stojí i palačinky, trhanec s jablečným pyré nebo žemlovka, která je také podávána s jablky.

Nápoje

Pro Rakousko je nejtypičtějším nápojem vídeňská káva. Tu nabízí celá řada kaváren nejen ve Vídni, ale v celém Rakousku. Je ideální k zákuskům typu Sacher dort. Z alkoholických nápojů se zde pije pivo i víno. Na oba nápoje jsou místní hrdí a oba umí velice dobře vyrábět. Když je venku teplo, je zde velice populární míchat pivo s ovocnými šťávami – tato kombinace je v posledních letech známá i u nás pod stejným názvem „radler“. Víno se často míchá s vodou jako vinný střik. Dalším oblíbeným nápojem je v letních měsících jasně oranžový pomerančovo-vínový koktejl Aperol Spritz.

Obvyklé ceny v restauracích

  • jídlo v průměrné levnější restauraci: 260 Kč
  • jídlo v luxusní restauraci o více chodech: 640 Kč
  • bohatá snídaně sladká i slaná: 125 Kč
  • pivo 0,5 l: 90 Kč
  • káva: 75 Kč
  • slazený sycený nápoj – například Cola 0,3 l: 65 Kč
  • voda či neochucená minerálka 0,3 l: 50 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce