Vše o vízech na Srí Lanku a podmínkách vstupu

Vše o vízech na Srí Lanku a podmínkách vstupu

Srí Lanka je jedním z oblíbených cílů Čechů pro zimní dovolenou, ale také jeden z těch, kam se bez víza zatím nedostanete. Jak o vízum zažádat, co k tomu potřebujete a kolik stojí?

Aby vás v Colombu na letišti vůbec pustili poznávat krásy Srí Lanky, potřebujete:

  • Cestovní pas platný alespoň 6 měsíců po příletu do země
  • Vytištěné zpáteční letenky (většinou je vidět nechtějí, ale je lepší je mít)
  • Vízum

Jak získat vízum na Srí Lanku

Všichni cestovatelé musí nejprve zažádat o vízum na 30 dní (i ti, kteří plánují na Srí Lance zůstat déle). Nejlepší je podat si elektronickou žádost. Jak na to?

  • Na www.eta.gov.lk v záložce Apply odsouhlasíte podmínky a poté si v levém menu vyberete druh žádosti (většinou Tourist ETA - Apply for an individual, pokud nežádáte pro velkou skupinu)
  • Vyplníte formulář, údaje pečlivě zkontrolujete a přejdete k platbě
  • Platební kartou uhradíte poplatek 35 USD
  • Vízum vám do několika hodin přijde na email, vy si ho vytisknete (raději 2x) a vezmete s sebou na dovolenou. Pokud by vám nepřišlo, můžete na stejné stránce v záložce Check status stav žádosti zkontrolovat.

Při žádosti o vízum nepotřebujete mít již zakoupenou letenku a naopak. Pokud neumíte dobře anglicky a nemůžete požádat nikoho s lepší angličtinou o pomoc, využijte automatických překladů například v prohlížeči Google Chrom (překlad není dokonalý, ale stačí). Druhým způsobem je žádost o vízum na letišti v Colombu, kde na imigračním vyplníte stejný formulář a vízum dostanete na počkání, ale stojí 40 USD a zbytečně vás zdrží.

Prodloužení víza

Turistické vízum jde prodloužit. Poprvé na 90 dní pobytu celkem (tedy o další dva měsíce) a podruhé o dalších 90 dní. Celkem tedy můžete strávit na Srí Lance maximálně 6 měsíců.

  • O dva měsíce: Stačí navštívit imigrační úřad v Battaramulle kousek od centra Colomba a vyplnit formulář. Za odměnu, že s úředníky několik desítek minut vydržíte, vám ZDARMA vízum prodlouží.
  • O dalších 90 dní (na 6 měsíců): Stejný postup jako při prvním prodloužení, akorát za 10 000 rupií (orientačně 1 500 Kč, záleží na aktuálním kurzu).

Vízum pro děti

I pro děti budete potřebovat vízum a zažádáte o něj stejným způsobem jako pro sebe. Do 12 let věku dítěte je vízum zdarma, poté už za plnou cenu.

Vízum na 2 dny zdarma

Srí Lanka není typickou tranzitní zemí, ale kdybyste zrovna vy neplánovali na Srí Lance zastávku delší než 2 dny, zažádejte stejným způsobem jenom o “Transit ETA” - ZDARMA.

Srí Lanka nemá v ČR svoji ambasádu. V případě problémů nebo nestandardních situací se obracejte na ambasádu ve Vídni:Rainergasse 330, Vienna A-1040,
tel: +43-1-50379880,
fax: +43-1-5037993,
www.srilankaembassy.at

Další informace najdete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.