Řecko od 5 975 Kč
Zobrazit zájezdy

Řecké recepty II: Naslano i nasladko

Řecké recepty II: Naslano i nasladko

Při své dovolené po Řecku si mnoho lidí oblíbí zdejší kuchyni. Pokud je tomu tak i ve vašem případě, pak právě pro vás máme další díl řeckých receptů. Připravte si doma nejznámější řecká jídla a připomeňte si tak čas strávený v této zemi.

Při přípravě řecké kuchyně se hojně využívá zeleniny, především lilků, rajčat, paprik, cibule či česneku a je založena na olivovém oleji, který najdete prakticky v každém druhém pokrmu. Samozřejmě nechybí ani sladká jídla.

Musaka

Bez jakých ingrediencí se neobejdete?

  • 3 ks Lilek,
  • 500 g Hovězí maso mleté,
  • 250 g Vepřové maso mleté,
  • 2 ks Cibule kuchyňská,
  • 500 g Rajčata (cca 4 větší kusy),
  • 3 ks stroužek Česnek,
  • 3 ks špetka Sůl,
  • 3 ks špetka Pepř černý mletý,
  • 100 ml Olej olivový na pečení a smažení

Postup při vaření

Omyté lilky nakrájejte příčně na cca 0,5 cm silné plátky, které následně vyskládejte na plech. Posolte je a plech nakloňte. Nakrájené lilky nechte vypotit po dobu 90 minut. Díky nakloněnému plechu bude přebytečná šťáva odtékat.

Na větší pánvy rozpalte olivový olej. Vhoďte na něj plátky lilků a osmažte prudce z obou stran. Poté lilek odložte stranou.

Oloupanou cibuli a omytá rajčata nakrájejte na kostičky. Na pánev s olejem vsypte cibuli, krátce orestujte, pak přidejte připravená rajčata a duste. Hotovou podušenou směs odložte stranou z plotny.

Také česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Nasypte jej do pánve a navrch vložte hovězí i vepřové maso. Promíchejte a duste. Nakonec masovou směs osolte a opepřete.

Na dno olejem vymazaného pekáče vyskládejte plátky lilků a na ně masovou směs. Další vrstvu budou tvořit podušená rajčata, na ně opět smažené lilky a poslední vrstvu bude tvořit zbytek rajčat. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte 30 minut.

Koblížci Loukoumades

Jaké suroviny potřebujete?

  • 750 g Mouka polohrubá,
  • 30 g Cukr krupicový,
  • 1 balíček Droždí sušené,
  • 200 ml Mléko polotučné,
  • 2 ks špetka Sůl,
  • 200 ml Voda pitná,
  • 5 ks Lžíce polévková Med včelí,
  • 1 ks kávová lžička Skořice mletá,
  • 300 ml Olej olivový na pečení a smažení

Pustíme se do toho

Do mísy vsypte mouku, přidejte sušené droždí, cukr a sůl, přilijte vlažné mléko. Vařečkou nebo hnětačem na těsto dobře promíchejte, dokud se nepřestane lepit a nevytvoří jednolitou hmotu. Odložte stranou do tepla a nechte kynout minimálně hodinu. Jakmile je těsto vykynuté, připravte si hrnec a vlijte do něj olej. Rozpalte ho. Z vykynutého těsta potom odkrajujte lžící namočenou ve vodě bochánky a vhazujte do vroucího oleje. Smažte do růžova a hotové koblížky vyndávejte z oleje ven. Dokud jsou horké, zalijte je trochou medu a zlehka posypte skořicí.


Komentáře

Buďte první, kdo článek okomentuje.

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

Přihlaste se nebo si vytvořte profil ve formuláři níže. Stačí napsat Váš komentář a zadat e-mailovou adresu pod kterou se chcete registrovat. Následně Vám pošleme na e-mail potvrzovací odkaz, kterým registraci dokončíte a vložený komentář se zveřejní.
    Odesláním formuláře jsem srozuměn(a) s informacemi o zpracování osobních údajů