Vízum do Thajska a další vstupní formality

Vízum do Thajska a další vstupní formality

Jako běžný turista, který letí do Thajska na dovolenou kratší než 30 dní, vízum nepotřebujete. V opačném případě si ho musíte obstarat. Také se vám může stát, že bude thajský úředník požadovat při vstupu do země další informace. Na co se připravit?

Pobyt v Thajsku kratší než 30 dní

Pokud do Thajska přiletíte letadlem a nehodláte zde pobývat déle než 30 dní (pozor, 30 dní není jeden měsíc!), dostanete do svého pasu razítko s vyznačenou maximální povolenou dobou pobytu a je to. Pokud jste Thajsko dříve navštívili z jedné ze sousedních zemí a ke vstupu použili pozemní hranice, byla povolená doba pobytu poloviční (15 dní). Nyní je ale zvýšena také na 30 dní.

Správnost data si raději v obou případech zkontrolujte! Vízum nepotřebujete a žádný poplatek se neplatí.

Při příletu ale dostanete Arrival a Departure Card (příletovou a odletovou kartu), které musíte vyplnit a odevzdat při pasové kontrole. Do odletu turisté Departure Card často ztratí a úředníci jsou pak nevrlí, tak na to myslete.

Nebývá to zvykem, ale může se stát, že po vás bude imigrační úředník požadovat:

  • doložit, že máte adekvátní finanční hotovost na dobu pobytu. Ta je stanovena na 10 000 bahtů (THB) na osobu / 20 000 bahtů pro rodinu, nebo ekvivalent částky v dolarech či eurech dle aktuálního směnného kurzu,
  • při vstupu přes pozemní hranici prokázat, že máte v Thajsku zajištěné ubytování i letenku/jízdenku pryč ze země.

Víza při pobytu delším než 30 dní

Pokud je pro vás 30 dní málo, můžete zažádat o povolení k prodloužení pobytu až o 30 dní na kterémkoliv z imigračních úřadů v Thajsku nebo máte na výběr ze dvou variant turistických víz:

Vízum na 60 dní bez možnosti opakovaného vstupu do země

  • "Single entry tourist visa"
  • platnost 3 měsíce (= vstup do země do 3 měsíců od vydání víza)
  • doba pobytu max. 60 dní bez přerušení
  • poplatek 800 Kč
  • vyřizuje Velvyslanectví Thajska v Praze do 3 pracovních dnů

Vízum na 60 dní s možností opakovaného vstupu

  • "Multiple entry tourist visa"
  • platnost 6 měsíců (= vstup do země do 6 měsíců od vydání víza)
  • doba pobytu max. 60 dní za sebou jdoucích s možností přerušit pobyt vycestováním ze země a znovu se vrátit na dalších 60 dnů atd. až do konce platnosti víza
  • poplatek 4 000 Kč
  • vyřizuje Velvyslanectví Thajska v Praze do 3 pracovních dnů

Pro podrobnosti a požadované dokumenty kontaktujte Velvyslanectví Thajského království v Praze nebo navštivte jejich webové stránky (v angličtině), sekci visa (dokumenty Single entry tourist visa a Multiple entry tourist visa).

Povolenou dobu pobytu nepřekračujte!

Pokud povolenou dobu pobytu překročíte, zaplatíte pokutu 500 THB za každý den (avšak minimálně 1 000 THB a maximálně 20 000 THB). Při hrubším porušení povolené doby pobytu můžete být umístěni do detenčního centra a soudně vyhoštěni, to vše na vlastní náklady. Trest doprovází i zákaz vstupu do Thajska až na 10 let.

Cestovní doklady

Pozor na platnost cestovního pasu, který musí být platný ještě alespoň 6 měsíců od data vstupu do země. Také se možná jinde dočtete, že s “rychlopasem” to do Thajska raději ani nemáte zkoušet. Dnes už je ale i pas vydaný ve zkrácené době plnohodnotným dokladem se strojově čitelnými údaji a nebudete s ním mít žádný problém.

Dva cestovní pasy: Zvažte i možnost nechat si vystavit druhý pas. Bez zástavy pasu si totiž v Thajsku ani nepůjčíte skútr.

Více informací najdete na webu Velvyslanectví ČR v Bangkoku nebo na webu Velvyslanectví Thajského království v Praze (v angličtině).

» Zobrazit levné zájezdy do Thajska «