Vízum do Egypta

Vízum do Egypta

V případě, že se chystáte na dovolenou do Egyptské arabské republiky, neobejdete se bez cestovního víza, které vás opravňuje k návštěvě tohoto státu.

Diplomaté mají speciální pas

Vízum přitom musí mít všichni návštěvníci této destinace, pouze s výjimkou osob, které jsou držiteli speciálních cestovních dokladů jako služební nebo diplomatický pas. Těch se na základě dohody uzavřené mezi Českou republikou a Egyptskou arabskou republikou vízová povinnost netýká.

Turisté samotáři podávají žádost doma

Turisté, kteří cestují do Egypta na vlastní pěst, nikoli v rámci organizovaných zájezdů, mají povinnost vyřídit si vstupní vízum do země už v České republice. Musí tedy ještě před odletem na cestu navštívit egyptské velvyslanectví, kde o vízum zažádají a po prověření jejich osoby rozhodne Egypt a jeho velvyslanectví o tom, zda jim bude uděleno nebo nikoli.

Toto nařízení platí od 15. května 2015. Jeho důvodem jsou zvýšená bezpečnostní opatření kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v zemi. Uvedené opatření umožní egyptským úřadům s předstihem prověřit osoby, které se do země chystají vycestovat.

Výpravy získají doklady po příletu

Dovolená v Egyptě, pokud se na ni chystáte s cestovní kanceláří, se vám ovšem naštěstí nijak nezkomplikuje. Bezpečnostní předpisy ohledně víz se totiž netýkají organizovaných skupin turistů. Tyto skupiny získají vstupní vízum hned po příletu do země přímo na egyptském letišti. Cestovní kanceláře svým klientům na výpravách vízum Egypt opatřují samy, takže se o něj nemusejí starat.

Na Sinaj se dostanete bez víza

Výhodou je také skutečnost, že na Sinajský poloostrov můžete cestovat úplně bez víza, pokud zde ovšem nestrávíte dobu delší než 14 dní. Týká se to rezortů Dahab, Taba, Nuwejba a také části Sharm el Sheikh. Pokud se ale z těchto sinajských destinací chystáte na výlet do Káhiry, vízum mít musíte.

Podmínky pro udělení víza

Jaké podmínky musíte splnit, aby vám vízum bylo uděleno? Především potřebujete vlastnit platný cestovní pas. Platnost pasu musí trvat minimálně 6 měsíců ode dne ukončení vaší cesty. Je ovšem lepší, máte-li pas s ještě delší než půlroční platností. Jakmile bude vaše žádost schválena, vízum vám velvyslanectví vydá. Ovšem musíte za poskytnutí víza zaplatit. Poplatky za vydání nyní činí 25 dolarů. Je dobré před cestou vízové podmínky ještě ověřit dotazem na egyptské velvyslanectví. Některé letecké společnosti například vyžadují vízum už pro vstup na palubu letadla.

Žádný komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit. Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se.