Vízum do Egypta 2018

Vízum do Egypta 2018

Pro občany České republiky neplatí vízová povinnost do Egypta do resortů Šarm aš-Šajch, Nuwejba, Dahab a Taba. Pro zbytek země je nejvýhodnější žádat víza na letišti. Nově si ale můžete zkusit zažádat e-víza i na internetu.

Většina cestovních kanceláří nabízí vyřízení víz za poplatek. Pokud se chystáte na běžný zájezd, zpravidla se nemusíte o nic starat, levněji vás ale vyjde vyřízení víz osobně. Budete potřebovat pas s platností nejméně 6 měsíců od konce pobytu v Egyptě. Při žádosti online o e-víza to musí být zároveň 8 měsíců od žádosti.

Typy turistických víz do Egyta

  • 30denní bez možnosti opakovaného vstupu - 25 $
  • 6měsíční s možností opakovaného vstupu - 60 $

Víza nebudete potřebovat do letovisek Šarm aš-Šajch (Sharm el Sheikh), Nuwejba, Dahab a Taba na Sinajském poloostrově. Pokud budete chtít vycestovat z těchto resortů (i kdyby jen na jednodenní výlet), je vízum nutností.

Víza na letišti v Egyptě

Vízum vyřídíte po příletu u imigrační přepážky na mezinárodním letišti (Káhira, Luxor, Marsa Alam, Hurghada). Výměnou za 25 $ dostanete turistické vízum platné 30 dní bez možnosti prodloužení a opakovaného vstupu. Platba eury je také často možná, ale kurz vůči dolaru bude zřejmě brán jako 1:1, takže proděláte. Platit egyptské vízum kartou nelze.

Víza na ambasádě

Nejdražší a nejdelší cesta k vízu do Egypta. Na Velvyslanectví Egyptské arabské republiky v Praze (Pelléova 14, 160 00 Praha 6 – Bubeneč, tel. 224 311 506) předložíte cestovní pas, vyplněný formulář vytištěný oboustranně, 2x fotografii pasového formátu s bílým pozadím, rezervaci zpáteční letenky a doklad rezervace ubytování. Vyřízení vás bude stát 1 050 Kč a trvat může až dva týdny. Vízum je na 30 dnů pobytu.

E-víza do Egypta

Od června 2017 je možné zažádat o 30denní i 6měsíční vízum do Egypta na portále visa2egypt.gov.eg za stejnou cenu jako na letišti, tedy 25 nebo 60 $. 

  • Web lze přepnout do několika světových jazyků, ale bohužel ne do češtiny. 
  • O vízum byste měli zažádat nejpozději 7 dní před cestou.
  • Pamatujte na to, že i děti potřebují vlastní vízum, bez ohledu ja jejich věk.

Jak zažádat o e-visa krok po kroku

Postup je až překvapivě intuitivní a stránky přehledné. Stačí umět anglicky nebo někoho poprosit o pomoc. Celý proces trvá asi 10-15 minut. Postup graficky najdete níže.

  1. Zaregistrujete se a do pár minut vám přijde potvrzovací email. Kliknete na dokaz v emailu, čímž se ověříte.
  2. Přihlásíte se.
  3. Vyplníte požadovaný typ víza, typ cesty apod.
  4. Vyplníte základní údaje o sobě.
  5. Vyplníte informace o svém cestovním pasu a odpovíte na pár otázek ohledně předešlých cest do Egypta.
  6. Vyplníte své kontaktní údaje.
  7. Připojíte scan svého cestovního pasu v klasickém formátu PNG nebo JPG. Max. velikost 500 MB.
  8. Vyplníte informace o svém hostiteli (adresa, kontakty). Může jít o hotel či známé.
  9. Potvrdíte žádost a objeví se možnost zaplatit.
  10. Budete přesměrování na platební bránu a zaplatíte kartou.
  11. Čekáte na email, že bylo vízum vyřízeno. Vytisknete a přibalíte s sebou :-) 

Na internetu se objevují mylné informace o dalších poplatcích nad rámec 25 USD - není to pravda, cena je konečná.

Jak vypadá online žádost o vízum

Aktuální vízovou situaci si zkontrolujte na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.