Šokující jídla z celého světa. Máte odvahu ochutnat?

Šokující jídla z celého světa. Máte odvahu ochutnat?

Jste milovníky cestování a jídla zároveň? Pak nepřestávejte číst. Dneska se totiž podíváme na trochu jinou turistiku, a to konkrétně na gastroturistiku. Dávno se již necestuje pouze k moři, za kulturou nebo na hory, ale čím dál větší oblibě se těší také gastronomické zájezdy.

Říká se jiný kraj, jiný mrav. A co chutná nám, nemusí chutnat lidem ve světě a naopak. Tentokrát nahlédneme pod zahraniční pokličky, kde se to jen hemží netradičními pochoutkami, které jsou často označovány za opravdové delikatesy. Přiznáváme, že nám se u některých přece jen trochu orosilo čelo.

Haggis

Pokud plánujete cestu do Skotska, raději si dvakrát přečtěte, co to vlastně Haggis je, než si objednáte vaše jídlo. Jedná se o slavnostní jídlo, které je složené z pomletých skopových vnitřností s ovesnou kaší, cibulí, solí, kořením a lojem zašité v ovčím žaludku. Jako příloha jsou podávány šťouchané brambory s tuřínem.

Hmyz

Asijské země už dnes asi nikoho nepřekvapí zálibou v podávání smažených cvrčků, larev  nebo pečených mravenců. Hmyz se tradičně podává také v Latinské Americe nebo v Africe. V Kambodži jsou v kurzu smažení pavouci a v Japonsku například sršni.
V Burkině Faso je zcela běžné pojídání housenek, které jsou z 60 % procent tvořeny bílkovinami. V této oblasti jde o jedno z nejvýživnějších jídel! Šťastlivci, kteří měli tu možnost ochutnat tyto pochoutky, popisují jejich příchuť jako oříšky nebo smažené chipsy.

Hakárl

Tato islandská specialita je opravdu pro odvážné. Hluboce fermentované kousky žraločího masa vás zcela jistě omráčí svou pronikavou vůní a chutí. Jedná se o pochoutku připravovanou z žraloka malohlavého. Tento žralok je nejseverněji žijící ryba, která aby se mohla účinně vyrovnávat s nízkou teplotou vody a s vyšší slaností vody, potřebuje mít maso doslova prosycené dusičnatými látkami. Jeho otevřené útroby pak silně zapáchají močovinou. V syrovém stavu je maso jedovaté. Příprava této pochoutky je během na dlouhou trať, obvykle minimálně 6 – 12 týdnů, při kterých se maso důkladně rozkládá. Ani poté nejsou přípravy u konce a maso se musí nechat dosušit dalších 4 – 5 měsíců. Ryba se podává chlazená, chutná lehce čpavě s nádechem rybiny.

Casu Marzu

Casu Marzu je druhem sýra vyráběným na Sardinii. Jeho výroba není zásluhou pouze zdatných sýrařů, ale také hmyzích larev. Tento sýr je vyráběn z ovčího mléka a záměrně infikován larvami sýrorodky drobné. Průměrná doba zrání trvá přibližně 2 – 3 měsíce. Pojídá se ve vysokém stádiu rozkladu i spolu s živými larvami. Na Sardinii je tento zajímavý sýr považován také za afrodiziakum.

Oči tuňáka

Poměrně levná a dobře dostupná pochoutka, kterou naleznete téměř v každém japonském supermarketu za přibližně 25 – 30 Kč. Jedná se o surovinu, která by měla být před podáváním uvařena a chutná podobně jako chobotnice. Oči tuňáka lze ochutnat i zcela syrové, vystavujete se tak, ale riziku nakažení bakteriemi.

Býčí a jiná varlata

V mnoha zemích patří zvířecí varlata mezi skvělé pochutiny. Nemusí být jen obalovaná nebo smažená, například do sousedního Rakouska, si můžete zajet na omáčku s dušenými býčími varlaty. Jedná se o velmi libové maso, které má ovšem málo výraznou chuť. V USA je dokonce k sehnání i pivo vařené z býčích varlat.

Občas za averzí k některým netradičním jídlům mohou být pouze naše myšlenky, které nás často ochuzují o zcela nepoznané chutě. Odpoutejte se na svých cestách od předsudků a zkuste ochutnat zcela nová jídla.

Podělte se s námi v diskuzi o netradiční jídla, která jste měli možnost na vašich cestách ochutnat.


Další články